Glikol propylenowy – zasada działania i efekty

Glikol propylenowy – zasada działania i efekty

W tym artykule omówimy właściwości glikolu propylenowego, a także jego działanie na skórę. Jest on znany jako humektant, co oznacza, że obniża temperaturę zamarzania wody, pozwalając innym składnikom produktu do pielęgnacji skóry wchłaniać się głębiej w skórę. Chociaż glikol propylenowy nie jest dobry dla skóry, sprawia, że inne substancje łatwiej wnikają w skórę.

Glikol propylenowy jest humektantem

Jako humektant, glikol propylenowy pomaga produktom do higieny osobistej zachować wilgoć. Jego właściwości jako humektanta pomagają mu zwiększyć dostarczanie innych składników do skóry. Ten związek chemiczny jest stosowany w wielu produktach kosmetycznych, w tym w produktach nawilżających i filtrach przeciwsłonecznych. Oprócz korzyści związanych z nawilżaniem, glikol propylenowy jest również konserwantem i emolientem.

Jednakże osoby o wrażliwej skórze mogą być na niego szczególnie wrażliwe, więc zawsze wykonuj test płatkowy przed zastosowaniem go na skórę. Aby sprawdzić, czy nowy produkt podrażnia Twoją skórę, nałóż go na niepozorne miejsce, takie jak wewnętrzna strona łokcia lub za uchem. Odczekaj 24 godziny i sprawdź, czy nie ma podrażnienia, obrzęku lub swędzenia. Jeśli nie powoduje podrażnień, kontynuuj stosowanie produktu zgodnie z zaleceniami.

Może Cię zaciekawić:  Dlaczego warto stosować Kolagen Naturalny - wpływ na zdrowie

Obniża temperaturę zamarzania wody

Glikol propylenowy jest częstym składnikiem produktów higieny osobistej. Jest tanim i uniwersalnym rozpuszczalnikiem stosowanym w produkcji produktów do pielęgnacji skóry oraz w przemyśle spożywczym. Składnik ten jest klasyfikowany przez FDA jako GRAS, czyli ogólnie uznany za bezpieczny na rozsądnych poziomach. Stwierdzono, że poprawia odczucie i teksturę produktów oraz zwiększa ich reputację wśród chemików kosmetycznych – Ta sekcja została skomponowana przez doświadczony zespół portalu https://poradnikizdrowia.pl.

Bezbarwna, lepka ciecz, glikol propylenowy ma słodki smak i jest nietoksyczny. Może być stosowany jako rozpuszczalnik, środek odladzający i humektant, nie wchodzi w reakcje z innymi składnikami produktów. Ponieważ glikol propylenowy obniża temperaturę zamarzania wody, jest powszechnie stosowany w szerokiej gamie produktów.

Pomaga przedłużyć okres przydatności produktów do pielęgnacji skóry

Istnieje kilka rodzajów glikolu butylenowego. Najczęściej spotykany jest 1,3-butanodiol, który można znaleźć w prawie każdej alejce z kosmetykami do pielęgnacji skóry i higieny osobistej. Jest on stosowany w wielu produktach, w tym w kosmetykach, zapachach i dezodorantach. Mimo że pomaga przedłużyć trwałość produktów do pielęgnacji skóry, związek ten ma pewne wady.

Grupa Environmental Working Group ocenia glikol propylenowy jako “sprawiedliwy”, jeśli chodzi o jego bezpieczeństwo. Nie stwarza on żadnego znanego ryzyka raka, toksyczności rozwojowej, toksyczności reprodukcyjnej ani kontaktowego zapalenia skóry. Choć glikol propylenowy jest częstym składnikiem produktów do pielęgnacji skóry, jego bezpieczeństwo jest kwestionowane. Jednak pomimo ryzyka potencjalnych skutków ubocznych, nadal jest bezpieczny do stosowania przez ogół społeczeństwa.

Może Cię zaciekawić:  Mydło marsylskie Właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Powoduje podrażnienia

Chociaż glikol propylenowy jest dobrym rozpuszczalnikiem i ma wiele korzystnych właściwości, jest również konserwantem i może powodować alergiczne lub wypryskowe reakcje skórne. Chociaż reakcje te są trudne do zinterpretowania, mogą być potwierdzone przez wielokrotną prowokację miejscową lub doustną. Jest to jedna z głównych przyczyn reakcji alergicznych na kosmetyki. Jeśli masz alergię na glikol propylenowy, unikaj wszystkich produktów go zawierających, dopóki nie zostanie postawiona odpowiednia diagnoza.

Oprócz wywoływania reakcji alergicznych, glikol propylenowy jest również nieaktywnym chemicznie składnikiem produktów kosmetycznych. Jednak osoby o silnej wrażliwości powinny całkowicie unikać tych produktów. Jeśli jednak nie jesteś uczulony na glikol propylenowy, nie powinieneś się martwić. Chociaż jest to powszechny składnik kosmetyków, nie jest szkodliwy, gdy jest stosowany w umiarkowanych ilościach. Należy jednak skonsultować się z dermatologiem lub producentem przed użyciem go na skórze.

Może Cię zaciekawić:  Właściwości i zastosowanie oleju mineralnego - porównanie z innymi olejami

Powoduje obrzęk

Wiele kosmetyków zawiera ten związek chemiczny, ponieważ pomaga im wchłonąć nadmiar wody. Chociaż może być bezpieczny dla środowiska, glikol propylenowy może mieć negatywne skutki uboczne i znajduje się na liście Agencji ds. Substancji Toksycznych i Rejestru Chorób. Substancja ta może powodować obrzęki, a także jest klasyfikowana jako rakotwórcza i toksyczna. Pochodzi z ropy naftowej i nie jest zalecany do spożycia przez ludzi.

Choć glikol propylenowy jest ogólnie bezpieczny dla ludzi, kobiety w ciąży i niemowlęta powinny ograniczyć swoją ekspozycję na niego. Chociaż nie są znane szkodliwe skutki glikolu propylenowego dla noworodków, niemowlęta nie mogą go rozkładać tak szybko jak dorośli. Ponadto, szlaki enzymatyczne niemowląt są nadal w fazie rozwoju, co oznacza, że nie są one w pełni zdolne do rozkładu tej substancji tak szybko jak dorośli.

Podobne Tematy

Leave a Reply